سیمای کلی جمعیت ایران
گزارش رصد فرهنگی کشور

جمعیت و ابعاد مختلف آن نقطه مرکزی نظام اجتماعی محسوب میشوند. تحولات جمعیتی تقریباً هر جنبهای از زندگی ما و جهان پیرامون ما را تحت تاثیر خود قرار داده و اثرات متعددی بر خرد نظامهای اجتماعی اقتصادی سیاسی و محیطی داشته و منشا تحولات چشمگیری در این حوزهها شده است. در مقابل مقوله جمعیت خود متاثر از تحولات نظام اجتماعی و فرهنگی سیاستها و برنامههای توسعه بودهاست.
تحولات جمعیتی تقریباً همه جوانب زندگی و دنیای پیرامون ما را تحت تاثیر قرار داده است از این رو پویاییشناسی جمعیت که با بررسی تعیینکنندهها و پیامدهای تغییرات در ساختار توزیع و رشد جمعیت سر و کار دارد از اهمیت تحقیقاتی سیاستی زیادی برخوردار است. زیرا جمعیت نه تنها روند و مسیر گذشته را نشان میدهد بلکه دورنمایی از آینده تحولات جمعیتی را فراروی سیاستگذاران ترسیم نموده و شناخت و درک مناسبی از فرصتها و چالشهای آینده فراهم مینماید. این خصوصیت میتواند برای سیاستگذاران و برنامهریزان محیط و بستر مناسب در راستای بهرهبرداری از فرصتها و مقابله با چالشها را فراهم سازد.
به منظور رسیدن به دید جامع و عمیق نسبت به وضعیت جمعیتی کشور در گزارش حاضر در بخش اول گزارش سیمای کلی جمعیت کشور ایران مورد توجه قرار گرفته است. در همین راستا بررسی عوامل مؤثر بر تعداد رشد ساختار جمعیت و هرم سنی مورد بررسی قرار میگیرد
در بخش دوم گزارش به بررسی روند تحولات وضعیت شهرنشینی روستانشینی و مهاجرت در کشور ایران پرداخته میشود. بخش سوم متمرکز بر بررسی تحولات تراکم جمعیت در کشور ایران بوده و در همین راستا تفاوتهای استانی به لحاظ تراکم جمعیت مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
در گام چهارم چالشهای جمعیتی در سه دسته روند تحولات باروری تحولات خانواده و سالخوردگی جمعیت مورد بررسی قرار گرفته، و در بخش پنجم گزارش مروری بر سیاستهای جمعیتی ایران با تمرکز بر تغییر سیاستگذاریها از دهه ۹۰ ارائه و در نهایت در انتهای گزارش جمعبندی کوتاهی بر مطالب مطرح شده انجام گردیده است.
نظر شما :