کار فرهنگی مبتنی بر رافت و محبت است

دکتر عبدالحسین کلانتری؛ معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
۲۱ تیر ۱۴۰۲ | ۱۱:۴۲ کد : ۵۹۴۴۰ رویداد راهبردی اسلایدر
اگر نیت غیرخدایی باشد از مواهب الهی بی نصیب خواهیم بود، و لذا کار فرهنگی مبتنی بر محبت و رافت بوده و بدون بنیان محبت، اساسا کارها شکل نمی گیرد.
کار فرهنگی مبتنی بر رافت و محبت است

در تعاملات با دانشجویان اصل محبت و رافت باید رعایت شود.

 مستلزم نگاه والدانه به دانشجویان هستیم و اقتضائات سنی دانشجویان را باید پذیرفته و با همدلی آنان را درک کنیم، شرایط سنی دانشجویان به گونه ای است که سرشار از آرمانگرایی، نشاط و پویایی و تقویت هویت است.

باید سعه صدر بیشتری داشته باشیم، باید رفتارهای آرمانگرایانه را پذیرفته و هدایت گر و ناظر بر فعالیت های دانشجویان باشیم و این در متن یک تعامل محبت آمیز باید صورت گیرد. همچنین باید از ظرفیت های دانشجویی در حوزه های فرهنگی استفاده شود و فرصت سعی و خطا را به دانشجویان بدهیم.

نگاه ناشی از بی اعتمادی و عدم تصور رشد در خصوص دانشجویان به اشتباه نهادینه شده است که با آموزه های امام راحل و مقام معظم رهبری مغایرت دارد. با نگاه والدانه می توان از ظرفیت های بالقوه دانشجویی بهره برد و ظرفیت ها را برای انجام فعالیت های فرهنگی، بسیج، هدایت و نظارت کرد. انجام بسیاری از فعالیت ها با حضور دانشجویان هزینه هایی ندارد و شاهد کاهش هزینه ها در اجرای برنامه ها خواهیم بود.

مشارکت دانشجویان در امور مربوط به حوزه های فرهنگی و اوقات فراغت باید بیشتر باشد، و اگر برای زمان اوقات فراغت دانشجویان برنامه‌ای نداشته باشیم حکمرانی خود را از دست داده‌ایم و این مهم با تحولات امروز سازگاری ندارد. موضوعات فرهنگ در هر زمینه ای تکثیر شده است و در متن جامعه جریان داشته و اجرای برنامه ها بدون حضور و مشارکت دانشجویان ابتر خواهد شد.

باید از ایده پردازی دانشجویان استفاده کرد، و لذا بسیاری از برنامه ها با ذوق و سلیقه دانشجویان سازگاری ندارد، ولی دانشجویان می‌توانند با خلاقیت بیشتری انجام دهند و دانشگاه ها باید سازو کار لازم در این زمینه را برای حضور دانشجویان فراهم کنند.
نظام مسائل دانشگاه، شهرستان و استان ها باید روی میز دانشجو بوده و دانشجو باید مسئله مند و کار او واقعی باشد. مهم حل مشکل نیست، بلکه مهم تلاش برای حل مسئله و تعامل با بدنه اجرایی است که دانشجویان را وارد فضای واقعی جامعه می کند.


معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم بر اولویت بندی برنامه ها، ظرفیت ها و فرصت ها تاکید کرد و گفت: باید امکانات و زمینه های لازم برای اجرای برنامه ها را فراهم کنیم و دچار پراکندگی در برنامه ها نشویم.
در حوزه کانون ها، کانون رسانه در دانشگاه ها باید راه اندازی و تقویت شوند. فعالیت های فرهنگی زمانی ارزش دارد که بازتاب رسانه ای داشته باشد و از ظرفیت های شبکه های اجتماعی که در متن دانشجویان نفوذ دارد باید استفاده کرد.

بحث تقویت کانون ها بر راه اندازی کانون شهدا مهم است و در حوزه کانون شهدا باید در زمینه دیدار با خانواده های معظم شهدا و جمع آوری خاطرات شهدای گرانقدر اهتمام جدی داشت و این مهم اثرگذارترین و پایدارترین کار فرهنگی است. فرهنگ قرآنی و انس با قرآن نیز باید در متن دانشگاه تکثیر شود.
فرصت مهم تابستان برای برنامه‌ریزی های فرهنگی زیاد است و شوراهای فرهنگی باید برنامه ریزی دقیقی در این رابطه داشته باشند. هر چند که این شوراها نباید محدود به تصویب برنامه‌ها شوند بلکه اکنون مهمترین وظیفه آن ها برنامه ریزی برای سال تحصیلی جدید است.


نظر شما :