سید ابراهیم رئیسی؛ رئیس جمهور
در دنیای ارتباطات، راه صیانت از جامعه، نه ایجاد محدودیت، بلکه هدایت فرهنگی است

رهبر معظم انقلاب مأموریت شورا را هدایت فرهنگی عنوان کردند و این باید اتفاق بیفتد. در ماجرای رتبهبندی معلمان فقط مباحث اقتصادی و حقوق مد نظر ما نبود، بلکه هدف ما حفظ شأن معلمان بود تا بتوانند نسل خوبی تربیت کنند.
اولین الزام و گام در مسیر تحول نگاه، شناخت، اندیشه و انگیزه تحولی است که اگر نباشد تحول اتفاق نمیافتد. هر تحولی باید ناظر بر ارتقای بهرهوری و اجرای عدالت باشد. اگر این نگاه نباشد، تحول در ساختارها اتفاق نمیافتد، آنچه رهبری در دیدار اخیر با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید فرمودند، بالاتر از بحث سازمانها و نهادها و دستگاهها بود. البته آن هم در جای خودش یک ضرورت است که باید معلوم شود موازیکاریها کجاست. اما اینجا باید توجه شود که در کنار سرمایهگذاری در حوزه فرهنگ و علم، بهرهوری باید به طور جدی از سوی صاحبان خرد و اندیشه مورد توجه قرار گیرد.
نگران هزینهکرد در عرصه علم و فرهنگ نیستیم، اما باید بهرهوری آن به شکل دقیق رصد شود. هزینه کردن در بخش علم و فرهنگ نوعی سرمایهگذاری است، به هیچ وجه نباید نگران هزینه کردن در بخش علم و فرهنگ بود، اما حتماً هم باید رصد کرد که آیا متناسب با هزینهها بهرهوری داشتهایم یا نه؟
در دنیای ارتباطات، راه صیانت از جامعه، نه ایجاد محدودیت، بلکه هدایت فرهنگی است. یکی از مأموریتهای مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی در کنار حفظ و ارتقای هویت فرهنگی، نظارت بر تحقق هدایت فرهنگی است.
در دنیای امروز ارتباطات و فناوری اطلاعات نمیتوان جامعه را دچار محدودیت کرد، بلکه باید با هدایت فرهنگی و مصونسازی مردم و جوانان، آنها را در برابر هجومها به فرهنگ، باورها و اعتقادات حفظ کرد.
کار دانشبنیان و علمپایه با ضمیمهکردن داناییها به تواناییها را از مؤلفههای اصلی تحقق فرهنگ «ما میتوانیم» در بیانیه گام دوم انقلاب است .
مفهومسازی در جامعه از ضرورتهای بسیار مهم در حوزه فرهنگ واژههای «بازنشستگی» و «فارغالتحصیلی» حتما باید تغییر یابد چرا که دارای بارِ منفی فرهنگی است و انسان را از ادامه پیشرفت و تلاش و فعالیت بازمیدارد. حضرت امام خمینی (ره) بعد از سن ۷۰ سالگی زعامت یک انقلاب بزرگ را بر عهده گرفتند و قائل به چنین تعابیری نبودند. از سوی دیگر، رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به مسئله مفهومسازی در حوزههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اهتمام ویژهای دارند و مفاهیم بسیار ارزشمندی در این حوزهها ایجاد کردهاند که این بخش نیازمند توجه ویژه است.
جبران عقبماندگیها در بحث عدالت، فرهنگ انضباط اجتماعی، تشویق به قانونمداری و تقبیح قانونگریزی به عنوان یک ضدفرهنگ را از جمله وظایف متکفلین بخش فرهنگ است.
ابعاد فرهنگی توطئه اخیر دشمنان باید به شکل دقیق و موشکافانه مورد بررسی قرار گیرد. توطئه اخیر دشمنان ابعاد مختلفی داشت. بُعد امنیتی آن از سوی مسئولان امنیتی دنبال خواهد شد، اما در کنار مسائل امنیتی و همچنین مسائل اقتصادی، بُعد دیگر آن حتما مربوط به مسائل فرهنگی است که مسئولان فرهنگی جامعه باید بهصورت دقیق اتفاقات اخیر را موشکافی و عوامل موثر در زمینهسازی فرهنگی آشوبهای اخیر را اصلاح و کمبودها و کاستیهای احتمالی را جبران کنند.
سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی معتقد بود ما در بعد نظامی بر جریان تروریستی تکفیری در منطقه پیروز شدیم، اما برای نجات فکرها و ذهنهای شستشو داده شده نیاز به لشکر فرهنگی داریم.
مراکز گفتوگو حتما میتوانند به ارتقای آگاهی در جامعه و همافزایی میان صاحبان خرد و اندیشه بیانجامد و نتیجه آن برای کشور و دولت بسیار مفید خواهد بود.
منبع- دفتر مطالعات فرهنگی جهاد دانشگاهی
خبرگزاری صدا وسیما (19/09/1401)، قالب: سخنرانی در همایش گام دوم شورای عالی انقلاب فرهنگی در مسیر تحول
نظر شما :