دیدراه شماره ۶
مسئول تراز انقلاب اسلامی باید دغدغه فرهنگی داشته باشد.
شریف لکزایی: عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ اسلامی

در بررسی ویژگیهای خواص تراز انقلاب اسلامی ابتدا باید مراد و منظور از خواص را مشخص کرد. اگر منظور از خواص، خواص و فعالان سیاسی باشند این ویژگیها شامل بخشها و عرصههای مختلفی میشود. یکی از این بخشها حوزه مباحث سیاسی و آشنایی با ادبیات سیاست داخلی و خارجی است. کسی که میخواهد متصدی یک منصب سیاسی یا اجتماعی شود به طور طبیعی نیازمند حداقل آشناییها با سیاست است.
برای مثال کسی که میخواهد نماینده مجلس شود باید با ادبیات سیاسی و حقوق اساسی آشنایی داشته باشد. این حداقل کار یک نماینده مجلس است چرا که نماینده وظیفه قانونگذاری دارد و وضع قوانین خوب و متناسب کشور بدون علم و آگاهی امکان پذیر نیست. متأسفانه بخشی از افرادی که امروز نماینده مجلس هستند، با مباحث و ادبیات سیاسی موجود در ایران و جهان آشنایی کافی ندارند. کسانی که در رشتههای غیر علوم انسانی مانند رشته پزشکی تحصیل کردند، آشنایی کمتری با حیطه سیاست دارند. این مسئله کار را دشوار میکند. قوانینی که در مجلس و نهادهای تصمیمگیر تصویب میشود، قوانین زندگی اجتماعی مردم است و قرار است زندگی مردم با این قوانین سروسامان پیدا کند.
از دیگر فضائل اخلاقی که برای یک سیاستمدار مسلمان واجب است عدالت است. مسئول باید در محیط کاری خودش عدالت را رعایت کند. فردی که قرار است بخشی از سامانه اداره جامعه اسلامی باشد نمیتواند و نباید در قضایای گوناگون ناعادلانه رفتار کند.
در نگاهی کلانتر یک مسئول و خواص تراز انقلاب باید دغدغه فرهنگی داشته و با حوزه فرهنگ آشنا باشد. سیاستمدار نظام اسلامی باید متدین به احکام و اعتقادات اسلامی باشد. اعتقادات اسلامی فضای خاصی را ایجاد میکند و در صدر آن نگاه توحیدی است که به فرد میبخشد. البته منظور از تدین این نیست که فرد در ظاهر یک سری مناسک را انجام بدهد و در معرض دید عمومی به انجام احکام تمسک بکند بلکه مقصود این است که فرد مسئول در عمق وجود و باطن خود عامل به احکام و متدین به دین باشد.
اخلاقمداری ویژگی است که در حوزه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نیز جاری است و نباید مورد غفلت قرار بگیرد. امام موسی صدر در مباحث تفسیر قرآنشان راجع به رذائل اخلاقی میفرمایند: به رذائل اخلاقی مانند غیبت، تهمت، دورویی و نفاق نباید نگاهی فردی داشت، اینها رذائلی است که اگر در یک جامعه به وجود بیاید باعث فروپاشی آن جامعه میشود. وقتی سیاست اشتباهی توسط مسئولی اتخاذ شده و سالها بر آن تاکید و تکیه میشود، انحرافات را تشدید میکند و مشکلات و آسیبهای متعددی را در پی خواهد داشت.
بحث پیرامون ویژگیهای خواص تراز انقلاب اسلامی بحث بسیار مهمی است. تأمل و تاکید در این موضوعات و توجه دادن به آن میتواند بسیار راهگشا باشد. ممکن است مردم با بسیاری از مشکلات کنار بیایند اما با تبعیض و ویژهخواری مسئولین هیچ گاه کنار نخواهند آمد. بنابراین مردمی بودن مسئولین، مدیران، کارگزاران و صاحب منصبان نظام اسلامی یکی از مهمترین ویژگیهای خواص تراز انقلاب اسلامی است.
منبع- خبرگزاری مهر، قالب: گفتگو (24/7/1401)
نظر شما :