دیدراه شماره ۶
علوم انسانی امکان مدارا و فرهنگ گفتوگو را در جامعه فراهم میکند
عبدالحسین کلانتری: دبیر جشنواره بینالمللی فارابی

در دوره اخیر جشنواره فارابی، وزارت عتف چند رویکرد را مد نظر قرار داده که نشان از اهمیت علوم انسانی دارد. یکی از این رویکردها بازنگری آییننامه ارتقا اعضای هیات علمی است که بازنگری اولیه صورت گرفته است و امیدواریم، این آییننامه اقتضائات لازم را در علوم انسانی داشته باشد. اتفاق دیگر تدوین شیوهنامه سرآمدان است که تصویب و ابلاغ شده است. در این شیوه نامه سعی شده است که به علوم انسانی توجه شود و از یکسو نگریها فرا رویم.
در جشنواره دوره قبل فارابی سعی شد جایزهای به برگزیدگان جشنواره داده شود که معادل جایزه خوارزمی باشد. این اقدام باعث میشود از برنامههای پژوهشی این حوزه حمایت بالاتری شود. در این راستا باید به جایی برسیم که علوم انسانی بتواند مشکلات جامعه را حل کند و این علم به مسیری برای حل مشکلات مردم تبدیل شود.
علوم انسانی میتواند به حل مسائل کشور منجر شود، چرا که انبوهی از مشکلات و مسائلی که در کشور با آنها مواجه هستیم، همچون ترافیک، محیط زیست و انرژی با بهره از علوم انسانی قابل حل هستند. بر این اساس امروزه بسیاری به این ادراک رسیدهاند که بخش عظیمی از مسائل، مرتبط با علوم انسانی است که با کمک این علم، میتوان آنها را مرتفع کرد.
مسائل مرتبط با رفتار شهروندان، نوع سیاستگذاری و فعالیتها را از جمله مسائل مرتبط با حوزه علوم انسانی است و این حوزه از علم است که امکان مدارا در جامعه را فراهم میکند، فرهنگ گفتگو را ارتقا میدهد و تحمل را نهادینه میکند.
ارتقای مطالبهگری و پاسخگویی مسؤولان، کاهش شکاف میان مسؤولان و مردم، ارائه راهکارهایی برای ارتقای سرمایه اجتماعی و امید از دیگر کارکردهای علوم انسانی است و معتقدیم علیرغم آنکه علوم انسانی از برخی جهات از بنیادهای غربی آسیب دیده است، ولی میتوانیم با بسیج همه عالمان در جهت رفع مشکلات با کمک علوم انسانی همت کرد.
گفتنی است این جشنواره، در ۱۵ گروه علمی شامل اخلاق، ادیان و عرفان، تاریخ، جغرافیا و باستانشناسی، حقوق، زبان، ادبیات و زبانشناسی، علوم اجتماعی و علوم ارتباطات، علوم اقتصادی، مدیــریت و علــوم مــالی، علــوم تربیتی، روانشناسی و علــوم ورزشی، علوم سیاسی، روابط بینالملل و مطالعات منطقــهای، علــوم قــرآنی، تفسیـر و حدیث، فقــه و اصـــول، فلسفه، منطق و کــلام، فناوری اطلاعات، اطلاعرسانی و کتابداری، مطالعات انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره)، مطالعات میان رشته¬ای و مطالعات هنر و زیباییشناسی بهترین آثار را در چهار قالب کتاب پژوهشی، گزارش اختتامیافته پژوهش، رساله دکتری و پایاننامه کارشناسیارشد شناسایی و معرفی میکند. براساس اعلام دبیرخانه جشنواره بین المللی فارابی از میان ۲۰۷ اثر در جشنواره چهاردهم، ۱۶ اثر برگزیده و شایسته تقدیر در دو بخش جوان و بزرگسال انتخاب شدند.
منبع- خبرگزاری آنا، قالب: نشست (25/7/1401)
نظر شما :