دیدراه شماره ۴
زنگ خطر برای رشتههای علوم پایه به صدا درآمده است

به تحلیل و برداشت دکتر محمدعلی زلفی گل؛ وزیر علوم تحقیقات و فناوری، در حال حاضر همه رشتههای علمی در دانشگاه تهران دایر است اگرچه در سالهای گذشته به دلیل شرایط کشور با اقبال کمتری در برخی رشتهها مواجه شدیم و داوطلبان در رشتههای علوم پایه و علوم انسانی کمتر رغبت حضور دارند. امروز سیاست نهایی حاکمیت، توزیع متوازن استعدادها در رشتههای مختلف است، اما پیشرفت چندانی برای توجه به رشتههای علوم پایه و انسانی نداشتیم و توزیع متوازن استعدادها در این رشتهها اتفاق نیفتاده است. لازم است هدایت تحصیلی درستی در مراکز آموزشی ما صورت بگیرد تا جایگاه علمی کشور آسیب نبیند، چرا که در حال حاضر داوطلبان براساس عشق ژنتیکی و علاقه، رشته مورد نظر خود را در ورود به دانشگاهها انتخاب نمیکنند، بلکه انتخاب رشته براساس شغل آینده صورت میگیرد که این نوع نگاه، نوعی ظلم به علم است.
توسعه با توصیه اتفاق نمیافتد، در کشورهای توسعهیافته، نخبهترین افراد در رشتههای علوم انسانی تحصیل میکنند تا مدیریت کلان جامعه را به دست بگیرند و در رشتههای دیگر اقدام به پذیرش مهاجر و نخبگان از کشورهای دیگر مینمایند، اما این اقدام در کشور ما دقیقاً برعکس است و ما هر سال شاهد توجه کمتر به رشتههای علوم انسانی و ریاضی هستیم و اگر هم علوم پایه تضعیف شود، کل علم کشور تضعیف خواهد شد.
به تحلیل و برداشت دکتر محمدمهدی کاظمی؛ معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، اکنون ۱۴.۸۷ درصد دانشآموزان در رشته ریاضی تحصیل میکنند؛ در حالی که علوم پایه، زیرساختهای علمی و فنی کشور را فراهم میکند و اگر برنامهریزی لازم برای افزایش توجه به این رشته را نداشته باشیم، در آینده با مشکلاتی مواجه خواهیم شد. افزایش سهم دانشآموزان رشته ریاضی در هدایت تحصیلی مدنظر است. با افزایش تعداد دانشآموزان در رشته تجربی در سالهای گذشته مواجه بودهایم و باید طراحی مناسبی برای افزایش سهم دانشآموزان در رشته ریاضی و فیزیک داشته باشیم. رشته ریاضی برخی دبیرستانها به علت عدم تقاضا تعطیل شده است که باید برای آن چارهاندیشی کنیم.
به تحلیل و برداشت دکتر زهرا گویا؛ عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، فارغالتحصیل دوره کارشناسی یا کارشناسیارشد ریاضی درحال حاضر سردرگم است که کجا دنبال شغل بگردد. عدهای از دانشآموختگان ریاضی یا در بانکها استخدام میشوند یا وارد تدریس خصوصی ریاضی میشوند یا در مدارس ویژه، در واقع به بیگاری گرفته میشوند! وقتی شما اختیار کار خود را نداری و هر چه که مدرسه میگوید را باید اجرا کنی، از نظر من بیگاری محسوب میشود.
یکی از پرکاربردترین مشاغل برای کسانی که لیسانس ریاضی داشتند، دبیری ریاضی بود که ما در این مورد، در اواخر دهه هفتاد شمسی به نقطهای رسیدیم که در دنیا مثالزدنی بودیم و تقریباً رقیبی در جهان نداشتیم. من همیشه به این میبالیدم که در ایران، به تعداد مورد نیاز، معلم ریاضی زن در مدارسمان داریم و این امتیازی برای ما بود که افرادی که ریاضی را خوب خواندهاند، برای معلمی تربیت کنیم. اما فرصت دبیری ریاضی از فارغالتحصیلان ریاضی گرفته شده و متقاضیان، فقط باید از مسیر دانشگاه فرهنگیان وارد حرفه دبیری شوند. دانشگاه فرهنگیان یک دانشگاه نوپا است که با طرح و برنامهاش، نمیتواند جایگزین یک دانشگاه جاافتاده در تربیت پایهای یک دانشجوی ریاضی باشد. این دانشگاه میتوانست به خوبی با کمک دانشگاههای دیگر، ریاضیات دانشگاهی افراد را قوی کند و با کمک دانشگاهها، معلم تربیت کند و دورههای تربیت معلمی دو ساله و انواع کاوروزیها را تدارک ببیند. هیچ دانشگاهی به تنهایی نمیتواند چند درس علوم تربیتی و روش تدریسی ارائه دهد و بگوید معلم تربیت کرده است. تربیت معلم ریاضی با تربیت معلم علوم یا زبان فرق دارد. تحقیقات بسیاری هم پشتیبان این ادعا هستند که این آموزشها متفاوت است و نمیشود آموزش معلمان هر حوزه یا موضوع درسی را از خود آن حوزه، جدا کنید. یعنی نمیشود ریاضی، جدا از آموزش ریاضی باشد. همین مسائل باعث میشود که بخش قابل توجهی از این دانشجویان که هر سال بدون علاقه و شناخت لازم، رشته ریاضی را انتخاب میکنند، برای کارشناسی ارشد به رشتههای دیگری روی بیاورند.
منبع- دفتر مطالعات فرهنگی جهاد دانشگاهی/ دیدراه 4
خبرگزاری ایسنا
نظر شما :