در دیدار جمعی از دانشجویان ۱۴۰۱/۲/۶

۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ | ۱۴:۰۱ کد : ۴۷۲۹۰ رهنمود
در دیدار جمعی از دانشجویان ۱۴۰۱/۲/۶

گزیده بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از دانشجویان ۱۴۰۱/۲/۶

✅ خیلی از سوالات، پاسخ های قانع کننده دارد. مشکل ما این است که شما ها (دانشجویان)با مسئولین مربوطه گفت و شنود ندارید این باید حل بشود.

✅ هم وزرا باید بیایند با شما ها صحبت کنند و هم مسئولین دستگاه‌های مختلف، حالا مثلاً اسم ستاد کل آورده شد، اسم سپاه آورده شد. خوب بیایند حرف بزنند بیایند بگویند.
✅ امیرالمومنین علیه السلام در نامه‌ای که به فرزند عزیز خودش امام حسن نوشت" احی قلبک بالموعظه" ‌ دلت را با شنیدن موعظه زنده کن!‌ نامه ای که در نهج البلاغه است بد هم نیست که مراجعه کنید، نگاه کنید بخوانید!
✅ موعظه من امروز ، این آیه سوره مریم است می فرمایند: "و انذرهم یوم الحسرة اذ قضی الامر و هم فی غفله" یعنی پیغمبر ما! به این کسانی که در غفلت فرو رفته اند بگو و بیم بده از روز حسرت! روز حسرت روز قیامت است.
✅ روز حسرت روز سختی است و این کارها، این تصمیم گیری ها در جوانی ممکن است، آسان تر از دوران عمر بنده و زندگی امثال بنده باشد.
✅ قدر بدانید این فرصتی که در مقابل تان هست. در این سنی که هستید در مقابل تان ممکن است ۶۰ سال ۷۰ سال عمر باشد.
✅ راجع به مسائل دانشگاه؛ هم نظر دارم، هم پیشنهاد دارم. اولاً نقش آفرینی دانشگاه و امکان نقش‌آفرینی و لزوم این نقش‌آفرینی در آینده نزدیک، ثانیاً، برخی از فرصت ها و بعضی از تهدیدهایی که وجود دارد.
✅ انقلاب وقتی تشکیل شد هدف های بزرگی داشت تبدیل حکمرانی فردی و استبدادی به حکمرانی مردمی؛ و چند برنامه عملیاتی فوری  پیش رو داشت مسئله دانشگاه یکی از برنامه ها بود.
✅ دانشگاه یک واقعیت بود و یک واقعیتی بود که مورد نیاز هم بود. منتها دو جور نگاه به دانشگاه وجود داشت؛ یک نگاه نگاه انقلاب بود و یک نگاه، نگاه جریان واپسگرای ضد انقلاب، مساله دانشگاه از روز اول انقلاب، یکی از مسائل چالشی بود.
✅ انقلاب دانشگاه را جایگاهی برای نخبه پروری، برای پیشرفت و حل مسائل کشور، برای جبران عقب‌ماندگی‌های دویست_ سیصد ساله کشور  نگاه می کرد.
✅ جوان ها کم کتاب می‌خوانند من نمی‌دانم شما ها در مورد استعمار و استعمار نو و مانند اینها چقدر کتاب خوانده اید، چقدر مطلب میدانید.
✅ انقلاب به دانشگاه به عنوان مرکز تولید علم، مرکز رشد علم؛ اول یا‌د بگیرند بعد تولید کنند و پیش ببرند، تا با دانش،‌ اقتدار ملی را تامین کنند نگاه می کرد.
✅ غربی ها می‌خواستند دانشگاه کشورهای هدف، پس مانده های آن دانش غربی را فرا بگیرند و در واقع آن متاع از کار افتاده ی بی فایده یا کم فایده را بگیرند و دستشان از تولید علم کوتاه باشد. می خواستند با دانشگاه دانشمند مصرفی و جامعه مصرفی تولید کنند.
✅ چالش دیگر، هدف انقلاب ایجاد دانشگاه متدین بود، که جوان کشور وقتی می آید دانشگاه و چند سال در دانشگاه می‌ماند و بعد می‌آید بیرون، باید متدین بیاید بیرون حتی متدین تر از وقتی که وارد دانشگاه شد. آنها می خواستند از دانشگاه دین زدایی کنند و کردند. در این هدف دین زدایی به طور کامل موفق نشدند،‌ لکن بالاخره هر کاری که می توانستند انجام دادند و خاطره های تلخی وجود دارد که حالا بعضی هایش اصلا گفتنی نیست، بعضی هایش هم مناسب این جلسه و این وقت کوتاه ما نیست.
✅ موضوع دانشگاه از روز اول مسئله چالشی بین جریان انقلاب و جریان ضد انقلاب بود.
✅ با انقلاب دانشگاه احساس هویت کرد و این احساس هویت منتهی شد به اینکه دانشگاه و دانشجو جماعت در مقابل قدرتهای غربی احساس ضعف و احساس حقارت نکنند؛ ‌ درست نقطه مقابل آن چیزی که قبل از انقلاب بود.
✅ در وهله‌ی اوّل، انقلاب در چالش مربوط به دانشگاه به موفّقیّتهای بزرگی دست پیدا کرد. توانست یک حرکت صحیح و محکم و مورد تحسینی را نسبت به دانشگاه انجام بدهد در مقابل جریان ضدّانقلاب؛ به دانشگاه هویّت داد، به دانشگاه شخصیّت داد.
✅ معنایش این نبود که رویارویی تمام شده باشد؛ نخیر، یعنی این جور نبود که حالا با این موفّقیّت جریان انقلابی، جریان ضدّانقلاب عقب نشسته باشد و از دانشگاه دست کشیده باشد و چالش تمام شده باشد.
امروز جمهوری اسلامی، اوّلاً میتواند به دانشگاهش افتخار کند؛ ثانیاً موظّف است دغدغه‌ی دانشگاه را داشته باشد. دانشگاهِ امروز با دانشگاهِ اوّل انقلاب واقعاً قابل مقایسه نیست.
✅ از لحاظ تعداد دانشجو؛ آن روز تعداد دانشجوهای همه‌ی دانشگاه‌های کشور حدود ۱۵۰ هزار نفر بودند، امروز تعداد دانشجو میلیونی است؛ از لحاظ استاد؛ [طبق] آن گزارشی که آن روز به ما میدادند، همه‌ی اساتید دانشگاه‌های تهران در اوّل انقلاب حدود پنج هزار نفر بودند؛ امروز ده‌ها هزار استاد داریم که در بین اینها اساتید برجسته‌ای وجود دارند.
✅ در پیشرفت علمی چشمگیر؛ آن روز ما از لحاظ کار علمی واقعاً هیچ چیز افتخارآمیزی در دانشگاه نداشتیم؛ واقعاً این جوری است؛دانشگاه به ‌عنوان یک کل، به عنوان یک مجموعه، هیچ حرکت علمی چشمگیر و قابل اعتنائی نداشت؛ امروز به فضل الهی، به توفیق الهی کارهای علمی چشمگیر و بزرگی در دانشگاه انجام گرفته و باز هم دارد به وسیله‌ی اساتید، به وسیله‌ی دانشجوهای نخبه انجام میگیرد.
✅ در تربیت نخبگان برجسته؛ ما امروز چقدر نخبه در کشور داریم. حالا یک عدّه‌ای از کشور میروند، امّا آن تعدادی که از نخبه‌ها در کشور هستند، چندین برابر آن کسانی هستند که رفته‌اند؛
✅ حضور دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها در مدیریّتهای دولتی؛ این خیلی مهم است. الان کسانی که هنوز به تعبیر عامیانه دهنشان بوی شیر دانشگاه را میدهد، در دولت و در مجلس و امثال اینها حضور دارند؛ این یکی از افتخارات دانشگاه کشور است.
✅ امّا حضور دین در دانشگاه‌های کشور، یک حضور کاملاً برجسته، نمودار، شوق‌انگیز و بی‌نظیر است؛ قطعاً در دنیای اسلام، ما این همه جوان اهل تعبّد، اهل اعتکاف، اهل نماز مستحبّی، اهل نماز جماعت، اهل دعا، اهل احیاء و قرآن سر گرفتن در دانشگاه‌ها نداریم؛ در هیچ جای دنیای اسلام چنین چیزی وجود ندارد و در اینجا بحمدالله هست همین دانشگاه ، دانشگاهی است که میتوان به آن به معنای واقعی کلمه افتخار کرد.
✅  آن جریان وابسته‌ی واپسگرای ضدّانقلاب  و آن ریشه‌های خارجی هنوز وجود دارد و  دارد حمایت می‌شود.
اتاقهای اندیشه‌ورز، به قول خودشان «اتاق فکر» دارند فکر میکنند، بودجه میگذارند، کار میکنند روی دانشگاه ما؛ هنوز چالش وجود دارد.
✅ دغدغه‌ی در درجه‌ی اوّل، هویّت‌زدایی از دانشگاه و آرمان‌زدایی از دانشگاه است؛ بایستی برای این فکر کرد؛ همه باید فکر کنند؛ هم مدیران دانشگاهی، هم فعّالان علمی دانشگاه مثل اساتید و محقّقین دانشگاهی، هم شما دانشجوها.
✅ امروز می‌شنوید ایدئولوژی‌زدایی به ‌عنوان یک کار لازم [مطرح میشود]؛ این همان هویّت‌زدایی است. یعنی هویّت فکری جامعه که مظهر مهمّش هم دانشگاه و دانشجو است بایستی از بین برود.
هویّت‌زدایی یعنی: مبانی اندیشه‌ای و رویکردهای تاریخی و ملّی یک کشور تحقیر بشود، گذشته‌ی یک کشور تحقیر بشود، گذشته‌ی انقلاب تحقیر بشود، کارهای بزرگی که انجام گرفته کوچک‌نمایی بشود؛ و البتّه عیوبی وجود دارد و این عیوب هم ده برابر بزرگ‌نمایی بشود؛ هویّت‌زدایی یعنی این.
✅ امروز ما ده‌ها میلیون جوانی داریم در کشور که اینها آماده‌ی صعود به قلّه‌هایند، یعنی واقعاً امروز جوانهای کشور ما آماده‌اندــ حالا بعضی‌ها با انگیزه‌های دینی و انقلابی، بعضی هم نه، ممکن است انگیزه‌ی انقلابی و دینی هم نداشته باشند امّا آماده‌اند.
✅ آرمان‌زدایی [هم] یعنی بی‌تفاوت کردن افراد نسبت به فقر ، فساد و تبعیض؛ نسبت به این سه شیطان بزرگ و سه عنصر پلید در جامعه، بی‌تفاوت‌شدن نسبت به سلطه‌ی فرهنگ غربی، کم‌انگیزه شدن درباره‌ی شاخصهای انقلاب اسلامی

✅ انقلاب یک شاخص هایی دارد؛ شاخص ایستادگی در برابر ظلم، شاخص زیر بار زورگویی نرفتن، شاخص باج‌ ندادن، شاخص بازگشت به اسلام ناب و ردّ تحجّر و واپسگرایی، شاخص ایستادگی در قضیّه‌ی فلسطینن، دنیا را این شاخصها تکان داد اینها شاخصهای انقلاب اسلامی و ایران اسلامی است، آن وقت [میخواهند] این شاخصها را در داخل کشور کمرنگ و [افراد را] نسبت به آنها بی‌انگیزه کنند.
✅ امروز جهان در آستانه‌ی یک نظم جدید است؛ یک نظم بین‌المللی جدید در پیش است برای دنیا، در مقابل نظم دوقطبی‌ای که بیست و چند سال پیش بود.
✅ روزبه‌روز آمریکا ضعیف‌تر شده؛  هم در درون خودش و در سیاستهای داخلی‌اش، هم در سیاستهای خارجی‌اش، هم در اقتصادش، هم در امنیّت اش، در همه‌ی چیزها آمریکا از بیست سال پیش تا امروز ضعیف‌تر شده است.
ایران اسلامیِ ما وظیفه دارد جوری در این نظم جدید حضور پیدا کند ــ حضور سخت‌افزاری و حضور نرم‌افزاری ــ که بتواند امنیّت کشور را، و منافع کشور را و ملّت را تأمین کند، در حاشیه نماند، عقب نماند.
✅ دانشجوها، دانشگاهیان؛ یعنی شماها باید جلوتر از همه باشید؛ شماها بایستی تأثیرگذارترین قشرها باشید.
 اوّلین توصیه‌ی من به شما دانشجوها پرهیز از انفعال و ناامیدی است؛ دچار انفعال نشوید، دچار ناامیدی نشوید. شما باید کانون تزریق امید به بخش های دیگر باشید. تقوا به خرج بدهید؛ یعنی خود را مرتّباً مراقبت کردن و مواظب بودن.
✅ بعضی از نسل های گذشته‌ی شما، اینجا کم آوردند در این مورد کم آوردند و دچار خطا شدند؛ یعنی آنجایی که نبایستی مأیوس بشوند، نباید ناامید بشوند، ناامید شدند، و این ناامیدی آنها را از میدان خارج کرد، بعضی‌هایشان هم بدجوری خارج شدند! بعضی‌ها علاوه بر خارج شدن از میدان مبارزه‌ی انقلابی، هم‌صدای با دیگران هم شدند!
 توصیه‌ی بعدی پرداختن به اندیشه‌ورزی است. در دانشگاه دو چیز لازم است: علم و فکر. علم بدون فکر مشکل‌ساز میشود، علمی که بدون فکر باشد، راه را غلط میرود.
✅ باید فکر کرد در همه‌ی زمینه‌ها، در سطح اداره‌ی کشور هم فکر خیلی نقش دارد. فکر «بایدها» و «نبایدها» را معیّن میکند، علم «واقعیّتها» را به ما میگوید، همچنانی که علم استاد میخواهد، فکر هم استاد میخواهد.
با مسائل کشور مماس بشوید. جستجو کنید و تحقیق کنید، مسائل را از نزدیک ببینید، درک کنید، روی آن کار کنید، متمرکز بشوید.
✅ یکی از مواردی که شما میتوانید روی آن فکر کنید، کار کنید، با آن تماس پیدا کنید، همین مسئله‌ی شرکتهای دانش‌بنیان و بنگاه‌های دانش‌بنیان است، دانشجوها میتوانند گفتمان‌سازی کنند؛ در مورد شرکتهای دانش‌بنیان گفتمان‌سازی بشود.
✅ طبیعت دانشجو مطالبه‌گری است؛ مطالبه‌گری کنید و از مسئولان بخواهید که کار جدّی بکنند؛ یکی از کارهایی که شماها می توانید بکنید این است؛ شما برحذر بدارید مسئولان را از کارهای نمایشی
✅ باید دانشجوها مبانی اعتقادی، مبانی ایمانی را  در خودشان مستحکم کنند که این هم البتّه راه‌های مخصوص خودش را دارد. مطالعه و مجالست با علما
✅  تقویت مبانی اعتقادی، تقویت اندیشه‌ورزی، عمیق شدن در مسائل کشور، بررسی راه‌حل‌ها و تجربه‌ها  
✅ فعّالیّتهای بین‌المللی داشته باشید. الان در دنیا گروه‌های جوان دانشجو و غیر دانشجوی زیادی هستند که علیه سیاست های استکباری، علیه آمریکا، علیه سیاستهای اروپایی و غربی بشدّت مشغول فعّالیّت اند؛فایده‌ی اوّل این است که به آنها نیرو میدهید و کمک میکنید؛ فایده‌ی دوّم این است که جمهوری اسلامی را به آنها معرّفی میکنید؛ یعنی شمای دانشجو، جمهوری اسلامی را به آن گروه دانشجوی مثلاً فرانسوی یا اتریشی یا مثلاً انگلیسی معرّفی میکنید.
✅ بدون مدیریّت جوان و پُرانگیزه و مؤمن کارها پیش نمیرود، باید جوانها باشند. منتها من به این جوانهای عزیزی که حالا الحمدلله وارد میدان کار شدند ــ چه در قوّه‌ی مقنّنه، چه در قوّه‌ی قضائیّه، چه در قوّه‌ی مجریه ــ توصیه‌ای که میکنم این است که اینها سعی کنند این مسئولیّت کنونی را پلّه‌ای برای مسئولیّتهای بالاتر قرار ندهند؛برای خدا کار کنید، متمرکز بشوید روی مسئله‌ای که به شما مربوط میشود؛ چه بخش اقتصاد، چه بخش سیاست، چه بخش فرهنگ

✅ مطالعات فرهنگی جهاد دانشگاهی

 


نظر شما :